Izvor: www.pressonline.rs
Saveti u vezi sa ishranom su poput modnih hirova – čas se preporučuje ovo, čas ono. Na kraju više nemate pojma da li vas neka hrana truje ili je najbolje što ste mogli da pojedete. Zato prenosimo bitne savete koji nikada ne izlaze iz mode, a koje bi vam profesionalci skupo naplatili.
Sakrijte svoju slabost
Ako je vidite, normalno je da ćete želeti da je pojedete. To važi za mnoge stvari u životu, a naročito za hranu. Ako je hrana izvor vaše slabosti, bilo da se radi o grickalicama ili drugoj hrani koju možete da prekomerno da konzumirate – važno je odložiti je na sigurno mesto, van vidokruga. Takođe je delotvorno ako ‘zabranjenu’ hranu i poslastice spakujete u neprozirnu ambalažu.
Vodite se pravilom ’10 odsto’
Za svakih 10 grama ugljenih hidrata, unesite bar jedan gram vlakana. Zašto baš 10 posto? Zato što je to razmera u neobrađenim, prirodnim zrnima. Za zdravu ishranu važni su i ugljeni hidrati i vlakna, ali vlakna su vrlo često zanemarena u industrijski obrađenoj hrani.
Raznoliko začinite hranu
Jeste li primetili da, na primer, u Mc Donald’s radnjama sva hrana ima isti miris? To nije slučajnost već taktika kojom se mnogi vlasnici prehrambenih lanaca koriste kako bi vas naveli da konzumirate više kalorija. Ali, istraživanja pokazuju da raznoliki začini (koji nisu so) mogu hrani da daju bogatu aromu, što će uzrokovati unošenje manje kalorija.
Hladna testenina
Jeste li znali da ćete se manje ugojiti ako testeninu pre konzumiranja jednostavno stavite u frižider? Pad temperature menja strukturu testenine pa će telo morati više da se potrudi kako bi je svarilo. Hladna testenina je po strukturi sličnija pasulju, grašku i zobi, koji se vare tek u debelom crevu. Podgrevanje testenine uništava ovaj efekat.
Prigušite svetla
Istraživanje objavljeno u magazinu “Psychological Reports” pokazalo je da ljudi jedu manje kada su u svetla prigušena nego kada su u prosečno osvetljenom restoranu. Zaključili su da se pojede oko 175 kalorija manje po obroku, što se svakako nataloži tokom godina.
Jedite voće umesto da ga pijete
Voćni sokovi puni šećera su vrlo nezdravi jer je razmera konzumiranih šećera i zdravih materija jako nepovoljna za naš organizam. Voćni sokovi mogu da povećaju rizik od dobijanja dijabetesa, ali jedenje voćki kao što su jabuke, grožđe ili borovnice mogu da smanje taj rizik za čak 23 odsto!
Jedite pre obroka
Supa, predjelo ili čak obična voćka pre glavnog jela mogu da smanje ukupan broj kalorija koje konzumirate u jednom obroku za čak 20 odsto. Ako to radite za samo jedan obrok dnevno, godišnje možete da smršate čak 10 kilograma.
Kupujte gotovinom
Istraživanja su pokazala da su ljudi skloniji kupovanju nezdrave hrane i slatkiša kada plaćaju karticom. Iako ovaj podatak možda jednostavno govori o finansijskom stanju potrošača, svakako probajte sledeći put da kupite hranu gotovinom.
Pijte vodu
Često se naglašava koliko je važno konzumirati dovoljno vode jer je voda bitna za sve telesne funkcije, a jedna od njih je i metabolizam. Unošenje oko 1,5 litra vode dnevno poboljšava metabolizam i može da doprinese sagorevanju dodatnih 17.400 kalorija godišnje.
Ako ste na dijeti, napravite podsetnike
Nedavno istraživanje pokazalo je da oni koji pokušavaju da smršaju imaju više uspeha ako se svakodnevno podsećaju svojih ciljeva. Bilo da sebi postavljaju alarme ili šalju poruke o tome koliko kalorija smeju da unesu, izgleda da oni koji stalno sebe podsećaju na svoj cilj imaju više uspeha u njegovom ostvarenju.