dijeta i trudnoća

Izvor: www.trudnoca.rs

O zdravoj i pravilnoj ishrani tokom trudnoće razgovarali smo sa Ankicom Simić, diplomiranim nutricionistom dijetetičarom.

Trudnoca.rs: Da li je trudnicama neophodan poseban režim ishrane? Ukoliko da, zbog čega?
Ankica Simić, nutricionista dijetetičar: Trudnice ne moraju imati poseban režim ishrane ukoliko su zdrave ali moraju voditi računa o zdravoj ishrani.

Trudnoca.rs: Od čega treba da se sastoji jelovnik zdrave trudnice? Koje namirnice su zdrave? Koje namirnice treba izbegavati?
Ankica Simić, nutricionista dijetetičar: Tokom trudnoće se ne preporučuje unos alkohola, gaziranih pića, nekih biljnih čajeva, suhomesnatih proizvoda, nekih vrsta riba, školjki, sirovih jaja, previše posoljena, masna i začinjena jela, preterani unos slatkiša i šećera, kafe preko 2 male šoljice na dan, pomoćna lekovita sredstva i lekovi bez preporuke lekara. Preporučuje se unos tečnosti i vode od najmanje 2 litra dnevno, mleka i mlečnih proizvoda (oko pola litre- odnosi se na jogurt i mleko), dosta povrća, voća, mesa svakodnevno oko 50-100 g kuvano ili pečeno, hleb što češće od punog zrna ili crni, bez prevelike količine peciva i testenina.

dijeta i trudnoća

Trudnoca.rs: Da li treba paziti na poseban režim ishrane i u zavisnosti od trimestra u kojem se trudne žene nalaze?
Ankica Simić, nutricionista dijetetičar: Količina hrane koju trudnica pojede tokom prvih 5 meseci trudnoće treba da bude ista kao i pre nje, jer se plod razvija sporo i nije potrebno korigovati energetski unos a posebno ne treba jesti za dvoje. U prva tri meseca treba posebno voditi računa  da se unosi lako svarljiva hrana koja je raspoređena u više manjih obroka kako bi se smanjile mučnine odnosno da se smanje oscilacije glukoze u krvi i da želudac nikad ne bude prazan. Tokom prvih pet meseci trudnoće dobitak težine ne bi trebao da bude veći od 3-4 kilograma a optimalno je oko 2 kilograma. Od 6-tog meseca plod počinje ubrzano da se razvija pa je potrebno povećati unos hrane za oko 300 kilokalorija (što odgovara količini od jedne čaše mleka i 2 parčeta hleba). Dobitak težine bi trebao da bude od 1,5-3 kilograma mesečno a u poslednjem mesecu oko 3 kilograma. Ukupan dobitak kilograma za pravilan razvoj ploda i zdravlje trudnice je najbolje da se kreće u rasponu od 10-16 kilograma a optimalno oko 12 kilograma. Premali dobitak težine može ugroziti razvoj dettea ili zdravlje majke a preveliki može doprineti pojavi povišenog krvnog pritiska, otežati porođaj, uzrokovati rađanje prekrupne bebe i u svakom slučaju otežati vraćanje uobičajene telesne težine posle porođaja. Poslednja tri meseca takođe treba unositi što lakše svarljivu hranu, u manjim a čestim obrocima da bi se izbegla gorušica a poslednji obrok treba da bude najmanje 2-3 sata pre spavanja.

Trudnoca.rs: Kako treba da izgleda jelovnik trudnih žena, koje imaju problema sa hipertenzijom, dijabetesom, anemijom ili opstipacijom?
Ankica Simić, nutricionista dijetetičar: Jelovnik žena, koje imaju problema sa hipertenzijom i dijabetom obavezno propisuje lekar isto kao i medikamentoznu terpaiju ako je potrebna.  Ono što svaka trudnica sa sigurnošću može da uradi u preventivnom smislu je da smanji unos soli, poveća unos vode na 2 litra dnevno (to smanjuje otoke i mogućnost nastanka povišenog pritiska), za prevenciju dijabeta da izbegava slatkiše i unos čistog šećera, od ugljenohidratnih namirnica da unosi proizvode od crnog i integralnog brasna i što manje proizvoda od belog brašna.

Trudnice koje pate od anemije takođe se moraju obratiti lekaru za terapiju a u jelovniku treba da svakodnevno unose najmanje 50-100 g  crvenog, što manje masnog mesa, dosta lisnatog zelenog povrća (blitva, spanać) najmanje jednom do dva puta nedeljno, džigerica je u slučaju anemije dozvoljena jednom nedeljno, od voća treba češće uzimati ono sa crvenom i narandžastom bojom-jagode, kupine, borovnice, kajsije, breskve itd. Za prevenciju opstipacije neophodan je dovoljan unos tečnosti i puno svežeg povrća i voća.

Razgovor sa Ankicom Simić, nutricionistom dijetetičarom pripremila je Svetluša Surova,

Similar Posts